USKS | O nama | Edukacija | Kurs stres testiranja | Sportska kardiologija i izdanja UMSS i USKS | Vesti | Kontakt
USKS > Sportska kardiologija > Sinusna bradikardija


Sinusna bradikardija

Asimptomatska sinusna bradikardija, sinusna bradiaritmija, lutajući pejsmejker i sinusne pauze su česte kod mladih sportista. Brojne studije pokazuju da su ove aritmije kod sportista posledica pojačanog tonusa vagusa i smanjenja tonusa simpatikusa. Povremeno, zabeležena sinusna bradikardija ( ≤ 40 o/min) u miru, ili sinusne pauze ≤ 3 sec se mogu javiti kod asimptomatskih, dobro utreniranih sportista. Ove aritmije su uglavnom benigne i procena može biti ograničena na anamnezu, fizikalni pregled i EKG. Terapija uglavnom nije potrebna.

Ukoliko je registrovana bradikardija udružena sa simptomima kao što su blaga nesvestica, presinkopa/sinkopa (videti odeljak o sinkopi) ili pojačani zamor pri naporu, 24h Holter EKG i test opterećenja se preporučuju. Ukoliko se sumnja na strukturno oboljenje srca, UZ srca (ili druga imaging metoda) je obavezna. U određenim slučajevima, prekid bavljenja sportom 1-2 meseca, može biti koristan u određivanju kliničkog značaja izraženih bradiaritmija.

Preporuke

Pogledati tabelu 9.

Ukoliko želite da vidite preporuke molimo Vas da se učlanite u USKS da biste mogli besplatno da pristupite našim izdanjima.


Posetite našu Facebook stranu
Vita-Maxima
Udruženje za medicinu sporta Srbije
Udruženje kardiologa Srbije
Sportski savez Srbije
Antidoping agencija Republike Srbije
Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije
Klinički centar Srbije
 
powered by Udruženje za medicinu sporta Srbije